;

Häggdoften i en flaska - Världsförsök pågår

Om Eva Henriksson lyckas med sitt lab-försök – samarbete med ett lab i Frankrike – så kommer Scents from Norra Norrland AB vara först i världen med att lanseras doften Hägg. Maj 2018 fångade Eva doften av hägg i ampuller. Dessa ampuller analyserades i ett speciellt lab för headspacing. Headspacing innebär att luften analyseras och innehållet i form av doftmolekyler skrivs ned i en formel. Formeln blev färdigskriven 6 månader efter insamladet av luften och just nu pågår labförsök att återge doften som olja och som sedan skulle kunna användas som råmaterial till parfymtillverkare. Häggdoften samlades in från gamla häggar. Häggar som stått länge och som bokstavligt talat rotat sig i den norrländska myllan. På grund av väder och vind och tidsbrist, valdes flera olika gamla häggar ut. Dels kom 1/6 av ampullerna att fyllas från Hortlax, Piteå och resterande ampuller fylldes i Älvsbyn.

Redan nu finns en efterfrågan från parfymtillverkare som vill köpa doftoljan. Den är nämligen inte framtagen ännu, i världen. Företag har försökt tidigare. Däremot inte med headspacing utan försök har pågått genom att blanda på fri hand.

Tidigare pressreleaser

Arctic Elegance: launch of the scent of midnight sun to her 

Pressmeddelande   •   Jun 23, 2018 19:39 CEST


The perfumes from Scents from Norra Norrland AB are made with feelings and expressions from the northern part of Sweden. The oils are of the highest quality and specially selected to last for a full day. During July, the latest of our fragrances will be launched: Arctic Elegance. What does a perfume mean to you? What does Nordic part of Sweden mean to you? With Arctic Elegance we want to emphasize the floral and summery feeling of the lukewarm, sunny summer nights. 

Lily of the Valley, White tea, Roses, Black currant and a touch of Bergamot together with Amber and Sandalwood create the body of Arctic Elegance. Together, an exclusive and elegant character is created! 

The bottle and the cork depict the Arctic silhouette. It is just as multifaceted as the carrier of the perfume. 

Like the Scent of Aurora and The Pearl, Arctic Elegance is dedicated. Inspiration is taken from the summer town of Piteå, a town in northern Sweden that in every way blossoms with the spring sun. Sunlight develops an intense period that allows nature and people to flourish with each other.

Arctic Elegance is created with the beautiful 

northern place of Piteå in mind. 

The Scent will remind you of long bright summer nights 

filled with joy and harmony.

Come dance with me.

Hon doftsätter Sverige 

Pressmeddelande   •   Jun 07, 2018 21:33 CEST

Den första doften som Eva Henriksson lanserade kom 2015. Det var en produkt full med norrländska attribut. Där fanns röda glaspärlor som skulle likna återbär, guldstoft för värdet av Norrland och inte minst namnet Scent of Aurora som skulle påminna om norrskenet Aurora Borealis. Just då räknade hon inte med att det skulle komma några fler parfymer från företaget. 

–”Nu fokuserar jag på att kunna ta fram minst en ny doft varje år. Efterfrågan från mina produkter är så pass stabil att jag törs se framåt i alla fall ett par år i taget. Redan nu finns fler produkter i planeringen. Målet är att expandera och komma med i de stora kundernas sortimentregister. Vägen är lång och kraven är tuffa, men även om min historik är relativt kort så visar den att mina produkter har en efterfrågan och att varumärket har fått in en fot på marknaden.”

Vilka är dina kunder?

Kundgruppen är både män och kvinnor i åldern 30-65 år även om det är fler kvinnor som köper parfymerna. Herrarna brukar köpa mer än en produkt åt gången, säger hon.– ”Min största direktförsäljning till kund har varit åtta stycken parfymer på en gång”, berättar Eva. Det var inför julen 2017.

Hon säljer idag via sin egna webshop och även hos ett flertal återförsäljare. De mesta av produkterna är sålda i Norrland hos fysiska återförsäljare. Webshopen säljer mest till utlandet. Senaste veckans utlandsleveranser har gått till Frankrike och Tyskland, men kunderna finns i flertalet länder i Europa och även i USA. –”Instagram har verkligen öppnat upp ögonen för varumärket i USA: De bilder jag har tagit själv på produkterna är från närområdet och speciellt bilderna från isbanan i Piteå har gett många hurrarop. Jag vill ju visa att det går att skapa ett varumärke inom parfym trots att landskapet inte är fyllt av blommor året om.”

Hur kommer det sig att du började med parfymer?

-”Det finns egentligen många svar på den frågan, jag tror att en starkt bidragande orsak är att familjen har haft ett bageri under uppväxten. Jag har alltid luktat på bröd och kakor innan jag äter. Det är näst intill omöjligt att stoppa ett nytt okänt bröd i munnen utan att det går förbi näsan först. Sedan har jag hängt mycket på taxfree i och med mina anställningar. Med några timmar mellan flygplanen så fördriver jag gärna tiden med att gå igenom dofterna i hyllan, säger Eva. Sedan kom det en dag då jag tog fram en parfym, startade en webshop och i nästan ett helt år var det den enda produkt i webshopen.”

Berätta om din nästa parfym.

Min nästa parfym har inspiration från sommarstaden Piteå. Alla mina dofter har någon koppling till norra Sverige och just denna doft som jag valt att kalla Arctic Elegance är min förnimmelse och uppfattning av våren och sommaren kring utmyntningen av Piteälven. Samtidigt som jag vill förmedla de dofter jag förknippar med vår och sommar i Piteå så vill jag också föra fram budskapet om en vacker och elegant natur och ett landskap som för mej är unikt med de vackra sandhedarna och de långa sandstränderna. Jag har valt att kombinera den intensiva delikata vita liljekonvaljen tillsammans med vitt tea som är en spänstig not. Den varma rosdoften och fruktiga svarta vinbär blir för mej en kombination av varm sommar och arktisk slitstark natur. Sedan har vi trädoften. Sandelträ får smälta ihop med en jordnära och behaglig doft av ambra.


The Pearl från Sveriges nordligaste parfymhus visar god hög internationell kvalité

Pressmeddelande   •   Mar 12, 2017 22:39 CET

Norrländska parfymen The Pearl visar god hög internationell kvalité.

Den svenska norrländska parfymen The Pearl skapad av Eva Henriksson från Scents from Norra Norrland AB deltog i den internationella parfymtävlingen Art and Olfaction Award 2017, Independent Category. Tävlingen är en av få tävlingar där nisch-parfymer kan vara med och slåss om en titel. Bidragen bedöms i blindtest. Det enda juryn kan ta del av i förväg är en kort kreativ text som parfymskaparen har skickat med. För att kunna deltaga i tävlingen ska parfymen ha blivit lanserad på marknaden under 2016.

The Pearl fick ett genomsnittligt värde på 6.25 poäng av 10 möjliga poäng från juryn. Den högsta noterade genomsnittliga poängen blev 7.3. Vem som vann vet vi först efter att finalen har gått av stapeln den 5 maj i Berlin, Tyskland. Tio finalister gör upp om titeln Winner of the Independent Category.

Trots att det inte blev en finalplats så är jag oerhört nöjd , säger Eva Henriksson. Vad jag har förstått var det ett väldigt tight spann på deltagarna men att få 6.25 poäng där vinnaren får 7.3 tycker jag visar att min parfym håller en fin hög internationell klass och jag är väldigt glad och stolt över att det har gått så pass bra som det ändå gjorde. 33 länder deltog i tävlingen. Antalet parfymer som deltog i tävlingen är däremot inte officiellt (i alla fall inte vid denna tidpunkt).

6.25 poäng är en bra bit över genomsnittet för kategorin meddelade arrangörerna. De meddelar även att juryn inte hade krav på att ge någon som helst feedback på parfymerna under utvärderingen men några utlåtanden från juryn gjordes trots detta på The Pearl. 

Utlåtandet var:

“Transparent yet strong. What a feat”

“Highly wearable, lovely on the skin”

“Crisp, floral. Excellent work”

Det är ju fantastiskt roligt att kunna få ett utlåtande om sin parfym från en jury med denna dignitet, fortsätter Eva. När jag tillverkar en parfym så gäller det att den slutliga sammansättningen av noter ska kunna nå ut fram till så många som möjligt. Parfymens doft blir individuell mot huden och ingenting som jag som parfymkreatör någonsin kan styra eller ens gissa mej fram till. Den kan allt ifrån passa superbra på en person till att totalt dissas, allt beroende på hur huden tar emot noterna. För mej var därför highly wearable och Excellet work väldigt värdefullt att få som feedback. Det sporrar mej också att fortsätta dyka ner i noter och sikta mot fler norrländska parfymer i framtiden. 

Juryn bestod av:

Andy Tauer (Switzerland)Annick Le Guérer (France)Denyse Beaulieu (France)Harald Lubner (Germany)Mark Behnke(USA)Matthias Janke (Germany)Steven Gontarski (USA)

Mer information om tävlingen finns på www.ArtandOlfaction.com


The Scent of Sweden is Captured in a Small Bottle

Pressmeddelande   •   Nov 04, 2016 23:08 CET

November, 5th 2016

In the very northern part of Sweden, where rare flora grows and where the winter is longer than the summer, there is a fragrance company that has captured the scents of the local area. With the inspiration of 24-karat gold, arctic raspberry, mountains and a nose trained by growing up in a bakery, the financially educated Eva Henriksson has succeeded in putting her vision of Northern Sweden into a perfume bottle.

“My products reflect the special area of the northern part of Sweden. The flora is so special. We have berries here that are rare, and we also have arctic flowers that cannot be found is many places. My vision is to capture the area, working with both perfume notes as well as illustrations.”

In one of the perfumes, you will find not only 24-karat gold but also arctic raspberry. The scent is beautiful and has a very comforting, powdery berry fragrance. This fragrance is named after the Nordic light (Latin Aurora Borealis) and will remind you that you are worthy of gold. It is called Scent of Aurora. 

Another bottle has captured ”a village next to the river.” It is light as a feather blowing in the arctic wind. It is fresh, soft and close to the skin. The bottle is called The Pearl, just like an old village in the very northern part of Sweden. This fragrance shows an impressive longevity. 

“Longevity is one important factor for me,” says the founder Eva Henriksson. “As a Swede born in the Northern area of the country, I was brought up to make purchases that last and to purchase things that offer value for the money. Wasting money in bad products was not good. Longevity is one of the factors that therefore cannot be ignored in my products. A woman must be able to wear perfume from the morning to the evening. This is for me one of the factors that is value for the money.” 

“My interest in scents comes from growing up in a bakery. The spices and butter and dough have given me a nose that has an opinion, I would say. For instance, I do not eat bread or a cookie without smelling it first. My decision when composing a fragrance is based on my nose´s opinion of what I like and what I do not like. Basically, it is as simple as this to compose a fragrance. All it takes is lots of training and perhaps a good memory.”

The company is not even two years old but has already reached out to different countries in the world. “We are now sending our fragrances across Europe and to the United States. One of the biggest online beauty shops in Sweden/Norway/Finland has also helped to open up the web shop channels for end customers.Norrbottnisk parfym produceras i Frankrike 

Pressmeddelande   •   Okt 31, 2016 22:38 CET

All produktion av Scents from Norra Norrland AB´s parfymer flyttar nu till samma fabrik i Grasse, Frankrike där tillverkningen av parfymen The Pearl sker. Flytten sker under november och produktionen ska vara igång under december. Om allt faller på plats så kommer försäljningen från samtliga produkter finnas tillgänglig för den svenska marknaden i december och inför julhandeln. 

Att kunna flytta över all produktion i en och samma fabrik minskar riskerna för företaget och synergieffekterna kickar in direkt, säger ägaren Eva Henriksson. Transport & logistik, råvaror, kommunikation till fabriken osv blir enklare att hantera. Främst handlar det om att öka den egna kontrollen över produktionen så mycket som möjligt och söka förbättringspunkter på kostnaderna.Senaste svenska parfymen har Norrbottens pärla i flaskan

Pressmeddelande   •   Aug 02, 2016 12:23 CEST


Piteå, 2 augusti:Den första lanseringen av The Pearl gjordes med hjälp av gräsrotsfinansiärer under juni 2016. Nu är det dags för ”vanlig produktion”.

- Det är en fantastisk känsla att få kunna leva ut sin dröm med lansering av en parfym. Inte nog med att produkten faktiskt har blivit verklighet, det finns också underlag för en produktion och en försäljning. Som relativt ny som småföretagare är detta ett stort steg. The Pearl är den andra parfymen i portföljen och har gått i samma fotspår som Scent of Aurora för att kunna lanseras dvs med gräsrotsfinansiering.

Parfymen tas fram och skapas av Eva Henriksson, och produceras sedan i större skala av professionella producenter i Grasse, Frankrike.

  • Toppnoter: Vit Jasmin, Bergamot
  • Hjärtnoter: Svarta Vinbär, Vitt Tea
  • Basnoter: Vetiver, Tonkaböna

Sagt om The Pearl

  • Skönhetsbloggaren Camelliss kallar den för ”en ny svensk parfympärla”
  • Kunderna säger; ”doftar helt fantastiskt gott”, doftar sommar”, ”sitter i länge”, ”Gillar den”, ”den passar mej väldigt bra”

Fakta om Gräsrotsfinansiering:

  • Gräsrotsfinansiering används inom en mängd olika områden som ett sätt att samla ihop medel till ett projekt. Det minskar risken för producenterna, genom att man låter mottagaren/den blivande konsumenten betala för sig innan själva produktionen påbörjas.Norrländska parfymen Scent of Aurora har rykande åtgång

Pressmeddelande   •   Jun 16, 2015 17:25 CEST

Redan när nyheterna nådde media om en svensk lansering av en norrländsk parfym, gjordes de första bokningarna av parfymflaskan. Den första produktionen sålde slut direkt. Stora delar av den andra produktionen har förbokats och är nästa slutsåld igen. Det är så klart ett angenämt problem, säger Eva Henriksson som tagit fram parfymen. Förhoppningsvis kan jag komma upp i volymer som täcker efterfrågan inom kort. Inte nog med att parfymen är förbokad vilket minskar tillgången i webshopen, det har dessutom varit några barnsjukdomar nu i början som har fördröjt tillgången. Främst har kartongen tagit tid att producera. Den ska hålla kvalitén som krävs men inte drar iväg i kostnader. Priset på produkten är viktigt och då får inte produktionskostnaderna bli dyrare än nödvändigt. Efter dessa veckor ska nu allt falla på plats och en produktion kan ta vid som är stabil. 

Vilket mål har du med parfymen? Målet är att en etablerad kedja tar in den i sortimentet. Det skulle öka människors möjlighet att känna doften och se flaskan. Upplevelser är väldigt avgörande när det kommer till parfymer. Det roliga är att alla upplevelser är rätt. Vad man än tycker om en doft så är det personligt och det är tjusningen med en parfymprodukt. Alla får tycka till och får tycka som dom vill och alla upplevelser stämmer. Det finns inga fel åsikter. 

Parfymen med inspiration från Norra Norrland. 

Råmaterialet förrutom pafrymen är 24K guld och "åkerbär" illustruerade i formen av glaspärlor. . Guldet representerar värdet som vi har i marken: både i form av metaller och skogen och marken. Åkerbär, som Norrbottens landskapsblomma, finnas med som glaskulor i flaskan och ligger som ett täcke på botten. Det representerar att vi är unika.

Websida NorraNorrland