;

Perfume info


Vilken parfym passar dej?

Att prova ut en parfym är en personlig och subjektiv process, eftersom dofter reagerar olika på varje persons hud. Spraya parfymen på doftpapper eller tester och låt den utveckla sig i några sekunder. Doften kommer att vara starkare i början och förändras över tid. Applicera på handleden eller underarmen, eftersom dessa områden ger en bra indikation av hur parfymen kommer att utvecklas på din hud. Testa inte mer än 3-4 dofter åt gången, doftsinnet kan bli "snurrigt" om du provar för många parfymer på en gång. En parfym utvecklas över tid, så låt den sitta på huden i minst 15-30 minuter. Lita på din egen smak och välj en doft som gör dig glad. Kom ihåg att doftpreferenser är mycket personliga, så det är viktigt att välja en parfym som du trivs med och som passar din egen unika kroppsdoft.

- Eva

Upptäck våra arktiska parfymer

Vidder 50 ml 

Noter
Top noter: Neroli, fallna löv
Hjärtnoter: Amber, Ekmossa, Tonkaböna
Basnoter: Vanilj, Sandelträ, Cederträ

Scent of Aurora 50 ml 

Noter
Top notes: Iris and White Tea
Heart notes: Mango and Black Currant
Base noter: Tonka bean and Kashmir wood

The Pearl 50 ml 


Noter
Top notes: White Yasmine, Bergamot
Heart notes: Black currant, White tea
Base noter: Vetiver, Tonka bean

Arctic Elegance 30 ml 

Noter
Top notes: Lily of the Valley, White Tea
Heart notes: Rose, Black Currant
Base notes: Amber, Sandel woodHär nedan följer en massa rolig information kring parfym och dess historia, och även en rolig

historia. 


Parfymers Egenskaper:

Parfymer är komplexa blandningar av doftämnen och andra ingredienser som skapar en unik och behaglig lukt. Dessa doftämnen är noggrant utvalda och kombinerade för att ge parfymen dess speciella karaktär och personlighet. Här är några viktiga egenskaper hos parfymer:

 1. Doftfamiljer:Parfymer klassificeras ofta inom olika doftfamiljer baserat på deras huvudsakliga doftkaraktär. Exempel på doftfamiljer inkluderar blommig, fruktig, träig, orientalisk och fräsch. Varje doftfamilj har sina egna unika egenskaper och subtila nyanser.

 2. Doftnoter:En parfym består vanligtvis av tre huvudsakliga doftnoter, som utvecklas över tid när parfymen appliceras på huden. De tre noterna är toppnot, mellannot och basnot. Topnoten är den första doft som uppfattas och försvinner snabbt, medan mellannoten utvecklas efter några minuter. Basnoten är den sista doften som blir kvar och är mest framträdande på längre sikt.

 3. Varaktighet:Varaktigheten av en parfym på huden varierar beroende på koncentrationen av doftämnen. Parfymer finns i olika koncentrationer, inklusive eau de toilette, eau de parfum och parfym. Ju högre koncentration, desto längre varaktighet har doften.

 4. Sillage (doftspår):Sillage refererar till doftspåret som parfymen lämnar efter sig när den bärs. En parfym med god sillage sprider doften på ett märkbart sätt när bäraren rör sig.

 5. Doftprofil:Doftprofilen beskriver parfymens övergripande karaktär och hur den uppfattas. En parfym kan vara blommig och feminin, frisk och sportig, eller orientalisk och sensuell, beroende på de använda doftämnena.

 6. Ingredienser:Parfymens komposition består av doftämnen som extraheras från naturliga källor (som blommor, frukter och trä) eller skapas syntetiskt i laboratorier. Kvaliteten på dessa ingredienser påverkar parfymens övergripande karaktär och kvalitet.

 7. Personlig kemi:Parfymer reagerar olika på olika människors hud på grund av deras unika kroppschemi. Det är därför samma parfym kan lukta olika på olika personer.

Sammanfattningsvis är parfymer konstfulla blandningar som inte bara tillför en behaglig doft utan också kan påverka humöret, stärka självförtroendet och skapa minnen. Dessa egenskaper gör parfymer till en viktig del av personlig utstrålning och självuttryck.


Parfymens Uppkomst och Historia:

Parfymens användning sträcker sig långt tillbaka i tiden och har en fascinerande historia som omfattar olika kulturer och civilisationer. Här följer en översikt över parfymens utveckling genom åren:

Antika civilisationer:Användningen av parfym går tillbaka till de antika civilisationerna, inklusive de egyptiska, mesopotamiska och indiska kulturerna. I det gamla Egypten hade parfymen en rituell och religiös betydelse. Den användes vid tempelceremonier och gravceremonier. I Mesopotamien användes parfymen som en statussymbol och för medicinska ändamål.

Antikens Grekland och Rom:I antikens Grekland och Rom blev parfymen en integrerad del av samhället. De grekiska och romerska aristokraterna använde parfym som en del av sin personliga hygien och status. Parfymtillverkning blev en konstform, och kända parfymtillverkare skapade komplexa dofter.

Medeltiden och Renässansen:Under medeltiden i Europa användes parfym främst för dess medicinska egenskaper, då man trodde att den kunde skydda mot sjukdomar. Under renässansen återupptäckte man den antika konsten att parfymframställning, och parfym blev återigen en viktig del av högadelns och kungliga hovens livsstil.

17-1800-talet och industrialiseringen:Under 1600- och 1700-talet ökade populariteten för parfym ytterligare. Kungliga hov och aristokrater anställde personliga parfymtillverkare. Med industrialiseringen på 1800-talet möjliggjorde uppfinningen av destillationsmetoden och syntetiska doftämnen en storskalig produktion av parfymer, vilket gjorde dem mer tillgängliga för allmänheten.

1900-talet till nutid:Under 1900-talet växte den moderna parfymindustrin exponentiellt. Kända modehus och parfymtillverkare började skapa ikoniska dofter och använde marknadsföring för att göra parfym till en symbol för lyx och glamour. Utvecklingen av nya tekniker inom doftkemi har möjliggjort skapandet av ett oändligt antal dofter och komplexa parfymkompositioner.

Idag är parfym en mångsidig konstform och en stor industri. Dofttrender förändras över tiden, och parfymer används för att uttrycka personlig stil, stärka självförtroendet och skapa minnen. Parfymens historia har varit lång och rik, och dess betydelse sträcker sig långt bortom bara doft.


Kända Parfymskapare och Deras Konst:

Parfymer är konstverk som skapas av skickliga parfymskapare, ofta kända som "näser" (noses) inom industrin. Dessa konstnärer kombinerar noggrant olika doftämnen för att skapa unika och minnesvärda dofter. Nedan följer några av de mest kända parfymskaparna och deras bidrag till parfymvärlden:

 1. Coco Chanel:Coco Chanel, den ikoniska mode- och parfymdesignern, ligger bakom många tidlösa dofter. Chanel No. 5, skapat 1921, är en av de mest kända parfymerna i världen och ett mästerverk av Chanel.

 2. Christian Dior:Christian Dior, en annan modeikon, grundade sitt modehus 1947 och introducerade senare en serie ikoniska parfymer. Miss Dior och J'adore är exempel på framstående dofter från Dior.

 3. Estée Lauder:Estée Lauder, grundare av sitt namngivna kosmetikföretag, spelade en viktig roll i att etablera parfymen som en del av skönhetsindustrin. White Linen och Pleasures är några av Estée Lauders välkända dofter.

 4. Giorgio Armani:Giorgio Armani, den italienska modeskaparen, har lanserat flera framgångsrika parfymer, inklusive Acqua di Gio för män och Armani Code för kvinnor.

 5. Tom Ford:Tom Ford, en framstående modeskapare och filmregissör, har skapat exklusiva och sensuella dofter under sitt eget varumärke. Black Orchid och Tobacco Vanille är några av hans välkända parfymer.

 6. Jo Malone:Jo Malone är känd för sin enkla och eleganta parfymdesign. Hennes parfymer, som Lime Basil & Mandarin och Wood Sage & Sea Salt, är kända för sina subtila och sofistikerade dofter.

 7. Nina Ricci:Nina Ricci är en legendarisk mode- och parfymdesigner. Hennes parfymer, som L'Air du Temps, har varit populära i många decennier.

 8. Jean-Paul Guerlain:Jean-Paul Guerlain är den fjärde generationens parfymskapare inom det berömda franska företaget Guerlain. Hans verk inkluderar Samsara och Habit Rouge.

Dessa parfymskapare har inte bara skapat dofter som blivit ikoniska, utan de har också bidragit till att forma parfymindustrins utveckling och popularitet genom tiderna. Deras skapelser fortsätter att vara föremål för beundran och inspirerar nya generationer av parfymskapare runt om i världen.


Den mest sålda parfymen i världen

Uppgifterna om den mest sålda parfymen i världen kan variera över tid och baseras ofta på försäljningsstatistik från olika källor. Senaste uppdatering i januari 2022 var "Chanel No. 5" en av de mest ikoniska och framstående parfymerna och ansågs vara en av de mest sålda. Det är dock viktigt att notera att denna information kan ha förändrats efter det datumet.

Chanel No. 5 har en komplex doftprofil och innehåller flera parfymnoter. Några av de vanliga noterna i Chanel No. 5 inkluderar:

 1. Blommiga noter: Främst ros och jasmin, vilka ger en blommig och feminin doft.

 2. Citrusnoter: Citron och bergamott kan läggas till för att ge en fräsch och uppfriskande touch.

 3. Aldehyder: Denna grupp av kemikalier används för att ge en lyxig och bubblande känsla till doften.

 4. Träiga noter: Vanligtvis cederträ och sandelträ, vilka bidrar till basnoterna och ger en varmare och mer jordnära karaktär åt doften.

 5. Vanilj: En söt och sensuell not som kan finnas i basen och ge en rundad och lockande dimension åt doften.


En härlig historia om parfym

"En dag gick en kvinna in i en parfymbutik och började provdofta olika parfymer. Efter att ha testat flera dofter sa hon till butikspersonalen: "Jag letar efter en parfym som representerar min personlighet och mitt sinne för humor."

Butikspersonalen tänkte ett ögonblick och föreslog sedan en ny parfym med namnet "Eau de Punschline." Kvinnan var nyfiken och frågade: "Vad är det som gör den speciell?"

Butikspersonalen log och svarade: "Den har en toppnot av humoristisk citron, en mellannot av skrattande jasmin och en basnot av knastrande vanilj. Det är en doft som säger: 'Skämtet är på mig, och jag bjuder in dig att skratta med mig!'"

Kvinnan skrattade åt beskrivningen och beslutade att prova parfymen. När hon bar den ut ur butiken, märkte hon att varje gång någon passerade henne, bröt de ut i leende eller skratt. Snart började människor kring henne att skratta, och hennes nya doft spred glädje överallt hon gick.

Så, kvinnan insåg att ibland kan en doft inte bara vara en personlig uttrycksform utan också ett sätt att sprida glädje och skratt till andra omkring dig. Och från den dagen bar hon sin "Eau de Punschline" med stolthet och ett leende på läpparna."


The Most Expensive Perfume in the World:

Denna exklusiva parfym skapades av The Guinness Book of World Records och lanserades år 2001. Det är en begränsad upplaga av parfymen Clive Christian No. 1 Imperial Majesty. Förutom att vara en del av en prestigefylld serie parfymer från Clive Christian, är den "Imperial Majesty" versionen känt för sin extrema lyx.

Här är några anmärkningsvärda aspekter av "The Most Expensive Perfume in the World":

 1. Flaskan:Parfymen levereras i en handgjord flaska av Baccarat-kristall, som är täckt med en 18-karats guldram och en diamantinfattad kork. Flaskans utseende är lika extravagant som själva doften.

 2. Ingredienser:Parfymen innehåller några av de mest exklusiva och sällsynta ingredienserna som finns tillgängliga inom parfymtillverkning. Dessa inkluderar indonesisk oud (agarträ), italiensk apelsinblomma och indisk jasmin.

 3. Pris:Priset för "The Most Expensive Perfume in the World" var initialt satt till en hisnande summa och har varit föremål för upprepade prisjusteringar över åren. Det har positionerat sig som den dyraste parfymen som någonsin har sålts på marknaden.

Det är viktigt att notera att parfymens lyx och prislapp inte bara beror på doftens kvalitet utan också på flaskans unika design och de exklusiva materialen som används.

Det är inte ovanligt att parfymer med extremt höga prislappar kommer i begränsade upplagor och riktar sig till samlare och konsumenter som söker en unik och extravagant upplevelse inom parfymvärlden.


Tips för att skapa en parfym

Att skapa parfym är en konst och en även vetenskap som involverar att kombinera olika doftämnen för att skapa en unik och behaglig doft. Här är en grundläggande översikt över processen:

 1. Förståelse av Doftnoter:

  • Top not:Det är den första doft som märks när parfymen appliceras och den försvinner snabbt. Exempel: citrus, fruktiga dofter.
  • Mellan not:Den här doften uppenbarar sig efter top noten och ger parfymen dess karaktär. Exempel: blommiga och kryddiga dofter.
  • Basnot:Det är den sista doften som framträder och stannar längst. Exempel: träiga eller orientaliska dofter.
 2. Ingredienser:

  • Eteriska oljor: Extrakt från växter, blommor eller trä.
  • Syntetiska doftämnen: Kemiskt skapade doftämnen.
  • Alkohol eller bäraroljor: För att lösa upp och blanda doftämnen.
 3. Skapa Doftblandningen:

  • Vägning och Mätning:Noggrannhet är viktig när du mäter och blandar ingredienserna.
  • Prova och Justera:Testa blandningen och justera proportionerna för att uppnå önskad doft.
 4. Låt Blandningen Mogna:

  • Doften utvecklas över tiden, så låt blandningen mogna i ett förseglad kärl.
 5. Filtrering och Utspädning:

  • Filtrera bort eventuella oönskade partiklar.
  • Vid behov, utspädning med mer alkohol eller bärarolja.
 6. Låt Parfymen Åldras:

  • Låt parfymen åldras i en mörk och sval miljö för att förbättra dess komplexitet.
 7. Förpackning:

  • Häll parfymen i en lämplig flaska och förseglas för att bevara doften.

Att skapa parfym kräver kunskap om doftämnen och deras egenskaper samt en kreativ känsla för att kombinera dem på ett harmoniskt sätt. Det kan vara en komplex process, och det är inte ovanligt att experimentera och göra justeringar för att uppnå den perfekta doften.


Varför tycker vi olika om lika dofter

Processen för att känna dofter involverar flera steg och olika delar av kroppen och hjärnan. Här är en översikt över hur detta vanligtvis sker:

 1. Doftstimulering:

  • När du utsätts för en doft (molekyler från ett ämne i luften), kommer dessa molekyler att lösa sig i slemhinnan i näsan.
 2. Olfaktoriska receptorer:

  • I näsans slemhinna finns specialiserade celler som innehåller olfaktoriska receptorer. Dessa receptorer är proteiner som binder sig till specifika doftmolekyler.
 3. Signal till hjärnan:

  • När en doftmolekyl binder till en olfaktorisk receptor genereras en elektrisk signal i den olfaktoriska nerven.
 4. Olfaktorisk nerv:

  • Den olfaktoriska nerven, även känd som första kranialnerven eller luktnerven, transporterar de elektriska signalerna från olfaktoriska receptorer till hjärnan.
 5. Olfaktoriska bulb:

  • Signalerna når olfaktoriska bulb i hjärnan, som är en struktur vid basen av hjärnan. Här bearbetas och analyseras doftinformationen.
 6. Hippocampus och amygdala:

  • Från olfaktoriska bulb går signalerna vidare till områden i hjärnan som är involverade i känslor och minnen, såsom hippocampus och amygdala. Doftsinnet har en nära koppling till minnen och emotioner.
 7. Doftkortex:

  • Informationen går sedan till doftkortex, där den mer komplexa bearbetningen av doftupplevelsen äger rum. Doftkortex är en del av hjärnbarken som är specialiserad för bearbetning av doftintryck.
 8. Medveten doftupplevelse:

  • Slutligen, efter att ha genomgått dessa processer, blir doftintrycket en medveten doftupplevelse. Du kan identifiera och associera doften med tidigare erfarenheter eller känslor.

Det är viktigt att notera att doftsinnet är nära kopplat till minnen och känslor, och vissa dofter kan utlösa starka reaktioner och minnen. Doftsinnet är också unikt individuellt, och människor kan ha olika grad av känslighet för olika dofter. Dessutom kan doftsinnet påverkas av andra faktorer som hälsa, ålder och genetik.

Upptäck våra arktiska parfymer

Vidder 50 ml 

Noter
Top noter: Neroli, fallna löv
Hjärtnoter: Amber, Ekmossa, Tonkaböna
Basnoter: Vanilj, Sandelträ, Cederträ

Scent of Aurora 50 ml 

Noter
Top notes: Iris and White Tea
Heart notes: Mango and Black Currant
Base noter: Tonka bean and Kashmir wood

The Pearl 50 ml 


Noter
Top notes: White Yasmine, Bergamot
Heart notes: Black currant, White tea
Base noter: Vetiver, Tonka bean

Arctic Elegance 30 ml 

Noter
Top notes: Lily of the Valley, White Tea
Heart notes: Rose, Black Currant
Base notes: Amber, Sandel wood